Yin for kropp og sinn

Nå som juleferien er over og man plutselig må forholde seg til ukedager, jobb og hverdag igjen, begynte jeg å tenke over hvor viktig disse pausene er. Ferier og helger, eller andre små pustepauser. Noen ganger er det å ha en sånn pause å se fram til det som får oss gjennom hverdagens kjas og mas, mens andre ganger kan man lengte tilbake til jobb, skole og rutiner etter en lang ferie. Det er ikke alltid like lett å få til en god balanse når det kommer til dette. Det blir kanskje særlig lett å prioritere bort pausene når man har det ekstra travelt. Når man egentlig har behov for å roe ned, senke skuldrene og puste med magen. Derfor tenkte jeg å dele et tips som kan flettes inn og egentlig ikke tar så veldig lang tid, nemlig yinyoga. Under beskriver jeg noen av mine favorittøvelsen. Du kan velge én eller flere (også hvor lenge de vil holde hver posisjon) alt etter hva du har tid til go behov for. Men når du holder på, så prøv å la alt annet ligge. Altså om du merker at tankene stadig snor seg mot ting du føler at du heller burde ha brukt tid på, så si til deg selv at nå har du satt av tid til å være her og nå. NB! Dette er ikke alltid like lett, men øvelse gjør mester.

I denne posisjonen strekker man ut bindevevsdraget langs hele kroppens bakside. Det er ikke meningen at du skal strekke deg eller bruke noe kraft i denne posisjonen. Bare henge fremover og prøve å slappe helt av. Du bør minimum bli i 3 minutter, men gjerne lenger. Alt etter hvor fleksibel du er fra før, vil denne posisjonen kjennes på ulike steder, så jeg vil ikke gi deg noen fasit på hvordan det skal føles.

Kvinne i paschimottanasana

Den neste posisjonen er en vridning av ryggsøylen, og jeg liker å krysse bena og legge dem helt ned i gulvet på den ene siden. Deretter prøver jeg å vri brystet tilbake opp og strekke den motsatte armen ut til siden. Her er det også meningen at du skal slappe helt av og ligge noen minutter før du skifter side.

Kvinne i supta matsyendrasana

Etter en god foroverbøy og tvist er det godt å få strekt litt den andre veien også. Men strake armer og ved å slippe brystet nedover vil denne posisjonen kanskje kjennes mest i skuldrene og brystryggen. For en mildere variant kan du senke hofta lenger bak mot hælene. Ønsker du en dypere strekk, kan du plassere hendene oppå noe ( for eksempel yogaklasser eller en stepkasse).

Kvinne i anahatasana

Jeg elsker å avslutte yinøkta med denne fantastiske posisjonen som åpner hoftene. Hvis du syns strekken blir litt for intens kan du støtte opp med puter eller noe lignende under beina. Vri håndflatene opp, sånn at du kan slappe godt av i skuldrene.

Kvinne i supta badakonasana

Hva pleier du å gjøre når du skal koble av?

-Kristin