Spinal rejuvenation

Det er nesten ikke måte på hva yoga kan hjelpe med, hvis man skal tro alt man leser på internett. Men det gjør vi vel ikke? De fleste av oss velger nok å tro at vi klarer å lese med et forholdsvis kritisk blikk.

Det som kanskje er vanskeligere er å orientere seg i det indre landskapet. Å forstå de signalene vi får fra kroppen vår. For hvis vi kjenner noe unormalt eller nytt, så er det fort gjort å tenke at det er noe galt. Så blir man veldig fokusert på det og kjenner nøyere etter, og da oppdager man kanskje enda flere ting. Hvilke symptomer skal man bekymre seg for? Hva kommer til å gå over av seg selv? Jeg har selv havnet i fella og bare ventet på at noe skal gå over av seg selv, men så plutselig har det gått flere år uten at det har bedret seg.

Smerter er et tegn som kan bety at man skal unngå belastning. Men ikke alltid. Faktisk så viser det seg at det å holde seg i ro på grunn av enkelte typer diffuse smerter kan gjøre vondt verre. For eksempel så vil de fleste av oss oppleve ryggsmerter i løpet av livet. Når det kommer til ryggen så er det gjerne å opprettholde bevegelighet og variert belastning som gjør at smertene ikke blir til et stort hinder. Å gå en tur på ujevnt underlag i skog og mark kan være god medisin for både kropp og sjel.

I yoga jobber vi med ryggen på mange ulike måter. Noe av det jeg liker aller best (og som man kanskje ikke har like my fokus på i annen trening) er rotasjon. Både aktivt ved å bruke muskulaturen, men også passivt hvor fokuset er på bevegelighet. Så denne er til alle som vil ta tak i ryggen og gi den en liten boost!

Her jobber vi dynamisk med å aktivere muskulaturen som bidrar til rotasjon. Strekk armene opp på innpust og før den ene armen fram mens du lar den andre armen fortsette bevegelsen ned og bak på utpust. Fokuser her på å dra den bakerste skulderen bakover for å øke rotasjonen samtidig som du strekke helt ut i fingrene. Cluet er å holde hoftene i ro. Repeter øvelsen like mange ganger til høre og venstre side.

Her kan du velge om du vil jobbe dynamisk som i forrige øvelse, altså strekke opp på innpust og rotere på utpust. Alternativet er å holde tvisten over flere åndedrag. Prøv uansett å fokusere på å forlenge ryggen på innpust og eventuelt gå dypere i rotasjonen på utpust. Her kan du, i tillegg til å aktivere ryggen, også bruke armene for å komme dypere i posisjonen. Hvis du hindres av å sitte med bena i kryss, kan du fint sitte på en annen måte, for eksempel på en stol.

I denne posisjonen er det mest fokus på bevegelighet. Det kan være lurt å prøve seg litt fram for å få tak på den. Jeg liker å starte med å strekke høyre arm opp i en åpen rotasjon på innpust, og så puste ut og tre høyre arm under venstre. Du kan ta tak med venstre hånd for å hjelpe høyre arm enda lenger ut. Et alternativ er å legge venstre arm bak på ryggen for å få rotert enda mer. Etter en liten stund kan du gå tilbake til den åpne rotasjonen før du bytter side.

Den siste posisjonen er en av mine favoritter. Her kan du være helt passiv og den kan være godt å bli liggende flere minutter for en skikkelig god strekk. Alt etter hvor bevegelig du er fra før kan du ligge med knærne samlet eller strekke ut det nederste beinet langs matta, så det øverste kan komme lenger ned. En annen variant er å strekke også det øverste beinet ut mot siden.

Happy twisting!

-Kristin